12 mei 2018

Diestse intergilde brengt geschiedenis weer tot leven

DIEST

Ook de Diesterse Intergilde is actief betrokken bij de viering van 400 jaar Filips-Willem en zullen op zondag 13 mei 2018 de geschiedenis weer tot leven te brengen met dansdemonstraties en initiatie boogschieten.

DIG Hoofdmannen.jpg


Op 1 april 1618 was het 400 jaar geleden dat prins Filips Willem van Oranje in de Diestse Sint-Sulpitiuskerk werd begraven. De stad liet deze gelegenheid niet onbenut om een groots feestprogramma uit te werken (dat kon je hier de voorbije weken al lezen).

Ook de Diesterse Intergilde is actief betrokken en zal op zondag 13 mei 2018 de geschiedenis weer tot leven te brengen.  Wist je dat de schuttersgilden Sint-Barbara, Sint-Joris, Sint-Sebastiaan en de Redereykers-kamer "Die Reyn Leliebloeme"  al bestonden ten tijde van Filips Willem?  Onder de koepel van de Diesterse Intergilde, zullen ze deelnemen aan de feestelijkheden met op de Grote   Markt dansdemonstraties en tegenover de Lakenhalle, een initiatie boogschieten voor het publiek met hand- en kruisboog.

gilde, filips-willem, ronny porters, lieve swinnenHet boogschieten start al om 14 uur onder leiding van schietmeesters Ronny Porters en Olivier Duysters. Sint-Joris en Sint-Sebastiaan staan in voor de organisatie van de schietingen en alle deelnemers krijgen een oorkonde. De demonstraties van de traditionele dansen gebeuren in twee sessies om 16.30u en om 17.30u. Lieve Swinnen zorgt voor de organisatie.

16e eeuwse kledij

Op deze feestelijke hoogdag wordt er gedanst in smoking en avondkledij en zullen de gildeleden hun tekens dragen (peldjes en “Papegaaien”). Uitzonderlijk zullen de hoofdmannen met hun prachtige, ceremoniële gildebraken op de Dieste markt aanwezig zijn en zullen leden van de vzw De Maagdentoren de gilde-activiteiten vervoegen met figuranten in zestiende eeuwse kledij.

Alle bijkomende info: http://www.filipswillem2018.be/  

Gepost door Hageland Expres in Diest, toerisme | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | |

Post een commentaar