02 mei 2018

Tijdelijke strobalen dam aan de Kwalijkstraat helpt tegen erosie

SCHERPENHEUVEL

Voortaan kan de gemeente een beroep doen op de provinciale erosiecoördinatoren voor de bestrijding van erosie. Er komt een tijdelijke dam van strobalen aan de Kwalijkstraat die de modderdeeltjes tegenhoudt en het water vertraagd doorlaat.

erosie,monique swinnen,manu claes,kwalijkstraat


De provincie Vlaams-Brabant keurde de ‘samenwerkingsovereenkomst erosiecoördinator’ met de stad Scherpenheuvel-Zichem goed. Hierdoor kan de gemeente een beroep doen op de provinciale erosiecoördinatoren voor de bestrijding van erosie. Bij hevig onweer ondervindt Scherpenheuvel-Zichem op verschillende plaatsen modder- en wateroverlast, afkomstig van hoger gelegen akkers, die straten en woningen bedreigen. "Vooral de zone ten zuiden van de Demer en de Laarbeek, waar er sterke  reliëfverschillen zijn, heeft te kampen met de meeste overlast", zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor waterlopen en landbouw.  

Tijdelijke strobalen dam voor de Kwalijkstraat

"Tijdens de hevige regenval van juni 2016 waren er meldingen van modder-en wateroverlast ter hoogte van het voetbalveld en woningen aan de Kwalijkstraat, afkomstig van bovenliggende akkers", zegt Manu Claes, burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem. Er komt op termijn een langgerekte erosiepoel onderaan de akker, langs de Kwalijkstraat, om de overlast te verminderen. Het afstromende water kan dan tijdelijk worden gebufferd en  vertraagd worden doorgelaten naar de riolering. Het sediment kan in de poel bezinken en komt niet meer op de straat en in de riolering terecht.

In afwachting van de aanleg van dit bufferbekken, wordt deze maand een tijdelijke strobalendam aangelegd met een lengte van 50 meter.   Strobalendammen zijn eenvoudige en goedkope constructies die heel doeltreffend zijn. Met houten palen worden de strobalen vastgezet tot een dam die de modderdeeltjes tegenhoudt en het water vertraagd doorlaat.

bron foto: persbericht provincie
 
 

Gepost door Hageland Expres in Natuur, Scherpenheuvel | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | |

Post een commentaar