27 april 2018

BURENBEMIDDELING WERKT IN SCHERPENHEUVEL-ZICHEM

SCHERPENHEUVEL

In 2011 startte in Scherpenheuvel het project ‘burenbemiddeling’, een samenwerking tussen de stedelijke preventiedienst, een aantal bemiddelaars en de lokale politie. "De evaluatie na zeven jaar is positief: de dienst levert zeer goed werk want in 8 op 10 van de gevallen komen beide partijen na bemiddeling tot een akkoord", zegt burgemeester Manu Claes (CD&V).

burenbemiddeling2018.jpg


Hoe werkt burenbemiddeling ? Een neutrale bemiddelaar helpt buren in conflict om elkaars situatie beter te begrijpen, probeert de communicatie te herstellen, de overlast bespreekbaar te maken en samen te zoeken naar een oplossing die voor beiden aanvaardbaar is. De bemiddelaar heeft hiervoor een opleiding gevolgd en doet dit werk vrijwillig.  Burenbemiddeling treedt niet in de plaats van de politie of  het gerecht. Burenbemiddeling komt niet tussen wanneer de feiten strafrechtelijk zijn en al behandeld worden door een rechtbank.

78 % succesvol afgerond

In de periode 2011-2017 kreeg de dienst burenbemiddeling 79 meldingen binnen: 64 aanmeldingen gebeurden op initiatief van inwoners, 15 waren dossiers die door de politie werden doorverwezen. Bij deze meldingen ging het conflict in afnemende volgorde over bomen/struiken, geluidshinder, lastigvallen/pesten/bedreigingen, erfafscheiding, geur-/rookhinder,overlast van dieren, rommel/vuilnis.

Iets minder dan de helft ( 37/79) van alle meldingen die de voorbije zeven jaar bij de dienst burenbemiddeling binnen kwamen, leidden efectief tot een  bemiddeling. Van deze 37 dossiers waarin het effectief tot een bemiddeling kwam, werden er 29 (78 %) succesvol afgerond, m.a.w. in 8 op 10 van de gevallen kwamen de twee partijen tot een akkoord dat voor beide aanvaardbaar was.

"Burenbemiddeling is gratis. De bemiddelaar is altijd onpartijdig en de bemiddelingsgesprekken en afspraken zijn strikt vertrouwelijk", besluit Manu Claes.

Contact: Preventiedienst   Basilieklaan 75  3270 Scherpenheuvel-Zichem  013/ 77 83 59     preventiedienst@scherpenheuvel-zichem.be

Gepost door Hageland Expres in Politiek, Scherpenheuvel, Wonen | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | |

Post een commentaar