23 april 2018

Regionaal Landschap Noord-Hageland viert 25-jarig bestaan

TIELT-WINGE

Op 19 april vierde Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw haar 25-jarig bestaan. Dit gebeurde in aanwezigheid van de gouverneur, gedeputeerden, burgemeesters en schepenen van de gemeenten van het werkingsgebied en andere partners. Tijdens deze gelegenheid stelde de vzw ook haar nieuwe logo, met de huiszwaluw als centraal element, aan het publiek voor.

2018041925jaarRLNH_groepsfoto_lowres_Cindy Beelen.jpg


Het Regionaal Landschap Noord-Hageland (RLNH) ontstond op 19 december 1992. De initiatiefnemers waren vzw Opbouwwerk Interleuven (later IGO) en vzw Regionale Vereniging Natuur en Landschap (later Natuurpunt Oost-Brabant). Ook negen gemeenten stapten mee in het project: Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Diest, Holsbeek, Lubbeek, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem en Tielt-Winge.
Sinds de oprichting zet RLNH zich in voor de waardering van de streek, het landschap en de biodiversiteit. Met het natuurdecreet van 1997 kreeg ze ook een wettelijk statuut en werd RLNH omgevormd tot een zelfstandige vzw. 

Enkele opvallende projecten van de afgelopen 25 jaren: 

  • ‘Plan IJsvogel’ (eind jaren 90): Beken en rivieren werden hersteld als natuurlijke slagaders (oa. De Motte)
  • Natuurproject ‘De Groene Ring van de Drie Valleien’: dit project zette in op het wegnemen van migratieknelpunten voor soorten. Drie padden- en kleinwildtunnels langs de gewestweg Aarschot-Tienen werden gerealiseerd.
  • Ondertekening ‘Integrale visie voor de Demer’ (2016): de Vlaamse overheid, de Provincie Vlaams-Brabant, de 6 Demer- en Laakgemeenten en RLNH onderschrijven een gezamenlijke visie over de toekomst van de Demer- en Laakvallei.

 

Logo met huiszwaluw

Noord-Hageland-Logo-Positief.jpgSamen met de viering van haar 25-jarig bestaan stelde RLNH een nieuw logo voor. Vroeger stonden de Maagdentoren, de ijzerzandsteenheuvels en de Demer centraal in het logo. Nu is er gekozen voor een centraal dier, de huiszwaluw. Deze vogel staat symbool voor de werking van RLNH rond biodiversiteit en landschap. De huiszwaluw wordt immers gekoesterd door alle gemeenten van het werkingsgebied.

 

Feestwandelingen

Het RLNH viert haar jubileum samen met alle inwoners tijdens de wekelijkse feestwandelingen van 15 juni tot 17 augustus. Deelnemers ontdekken de pracht van de 10 streekgemeenten samen met Pasar en wandelen langs landschapsprojecten van RLNH.  Alle info via deze flyer.

 

Gepost door Hageland Expres in Diest, Natuur, Scherpenheuvel, Tielt-Winge | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | |

Post een commentaar