22 april 2018

Voorstel voor zorgparkeren wordt onderzocht

SCHERPENHEUVEL-ZICHEM

zorgparkeren.pngOp de gemeenteraad van 20 april legde de N-VA het voorstel op tafel om zorgparkeren in te voeren.  Met dit systeem kunnen inwoners met een sticker aangeven dat zorgverleners voor (de oprit van) hun woning mogen parkeren.  Burgemeester Manu Claes (CD&V) vroeg, alvorens dit system klakkeloos in te voeren, het college opdracht te geven om alle mogelijke parkeerfaciliteiten voor zorgverstrekkers te laten onderzoeken. 


Bevordert solidaire gemeenschap

Met het voorstel van zorgparkeren mogen dokters, gezins- en bejaardenhelpers, verpleegkundigen, ... voor de garage of woning parkeren op voorwaarde dat die zorgverleners via de stadsdiensten geregistreerd zijn en in bezit van een speciale kaart. “Zo zorgen we ervoor dat zorgverleners geen kostbare tijd verliezen met het zoeken naar een schaarse parkeerplaats wat in het centrum van Scherpenheuvel of Zichem wel eens een uitdaging kan zijn", zegt Allessia Claes, fractieleider en kandidaat-burgemeester voor de N-VA die het voorstel op de gemeenteraad bracht. “Het systeem is gebaseerd op vrijwilligheid en bevordert de vriendelijke en solidaire gemeenschap. Ik hoop dan ook dat de meerderheid dit voorstel omarmt”, aldus  Allessia Claes.

Nader onderzoek nodig

Burgemeester Manu Claes (CD&V) republikeerde namens de meerderheid dat het voorstel zeker waardevol is en allicht tegemoet komt aan een behoefte maar dat, alvorens klakkeloos te beslissen dit in te voeren, toch een nader onderzoek/bevraging nodig is en het voorstel van de NV-A in een ruimere context te plaatsen.

Zo wil de meerderheid eerst weten wat de werkelijke  behoefte is en welke plaatsen. "In Scherpenheuvel centrum zal dit allicht eerder aangewezen zijn om dit in te voeren dan bv. in Messelbroek", zegt de burgemeester. Men wil ook eventuele alternatieven inzake parkeerfaciliteiten voor zorgverstrekkers analyseren, zoals voorbehouden parkeerplaatsen op het openbaar domein die specifiek voorzien zijn voor zorgverstrekkers.

"De invoering van het systeem zoals voorgesteld door N-VA zal een  werklast meebrengen die ook moet ingecalculeerd worden naar de inzet van personeel toe: opzetten en beheer van een registratiesysteem voor zorgverstrekkers en personen, die hun private oprit  of ruimte op de openbare weg voor garage of oprit ter beschikking stellen en het uitreiken van stickers", besluit Claes (CD&V)

Het college van burgemeester en schepenen krijgt nu opdracht om alle mogelijke parkeerfaciliteiten voor zorgverstrekkers te laten onderzoeken. De gemeenteraad (inclusief N-VA) besliste uiteindelijk na bespreking in te gaan op dit voorstel. 

Gepost door Hageland Expres in Politiek, Scherpenheuvel, verkeer | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | |

De commentaren zijn gesloten.