05 april 2018

Werken gestart voor bouw van 2 windturbines in Scherpenheuvel-Zichem / Bekkevoort

SCHERPENHEUVEL / BEKKEVOORT

Tegen de zomer zal Scherpenheuvel-Zichem zijn eerste windturbine hebben. De gemeente Bekkevoort - dat er van vroeger al twee had langs de E314 richting Halen- krijgt er ook eentje bij.  De beide windturbines zullen groene stroom produceren equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van 4.500 gezinnen. De omwonenden kunnen meeparticiperen in het project.

Bekkevoort_windmolen.jpg

 


Aspiravi nv, het bedrijf uit Harelbeke dat projecten exploiteert van groene energie,  is gestart met de voorbereidende civiele werken voor de bouw van twee nieuwe windturbines gelegen langsheen de E314. Deze werken houden o.a. de aanleg van toegangswegen en werkvlakken voor de kraanopstelling in.  Deze maand  wordt ook gestart met de funderingswerken.  En dat is bijzonder snel want het is pas een jaar geleden dat Aspiravi een stedenbouwkundige vergunningsaanvraag indiende bij Ruimte Vlaanderen voor de bouw van twee windturbines langs de E314 in de omgeving van het afrittencomplex in Bekkevoort. Dat kon je hier bij ons als eerste lezen.

 

windturbines, aspiraviEén windturbine staat op het grondgebied van Scherpenheuvel-Zichem (Ballaar), de andere op Bekkevoort. In de zomer start  de eigenlijke opbouw van de windturbines.  Indien alles volgens planning verloopt, is de indienstname van de windturbines voorzien voor oktober 2018.  Omwonenden kunnen mee investeren in en genieten van de opbrengsten van windenergie via de aankoop van aandelen van de coöperatieve vennootschap Aspiravi Samen. Alle inwoners van Scherpenheuvel-Zichem en Bekkevoort ontvangen nog een flyer met informatie om mee te participeren.

Wieken van 57 meter

De windturbines in Scherpenheuvel en Bekkevoort zijn mastodonten van het type Senvion 3.4 M 114 met een as-hoogte van 119 meter. De wieken hebben een lengte van 57 meter. De beide windturbines zullen groene stroom produceren equivalent aan het gemiddeld jaarlijks verbruik van 4.500 gezinnen. Bovendien vermijden de windturbines een CO2-uitstoot dat gelijkstaat met de CO2-uitstoot van 3.000 wagens.

gerelateerd: http://hagelandexpres.skynetblogs.be/archive/2017/03/15/k...

Gepost door Hageland Expres in Bekkevoort, Scherpenheuvel, Wetenschap | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | |

Post een commentaar