28 maart 2018

Proclamatie en prijsuitreiking POEZIEWEDSTRIJD ‘400 JAAR FILIPS WILLEM'

DIEST

Op donderdag 29 maart om 20 uur gaat in de leeszaal van de Openbare Bibliotheek te Diest de proclamatie en prijsuitreikinig door van de  internationale poëziewedstrijd ‘400 jaar  FILIPS-WILLEM VAN ORANJE-NASSAU’.   ER zijn ook een gedicht worden in gehuldigd dat permanent zal te lezen zijn. Op die manier zal Filips Willem blijvend onder ons zijn.

Filips_Willem_prins_van_Oranje.jpg


‘Diest en Literatuur gaan goed samen, al sinds het begin van de 15de eeuw. De stad telde toen meerdere Rederijkerskamers waarvan sommigen belangrijke prijzen in de wacht sleepten’, zei Marc Florquin reeds in 2001, de toenmalige schepen van Cultuur.  Dat vertelt het schrijverskoppel Fred Jonckers en Ina Stabergh, de origanisatoren van de wedstrijd: "‘Sinds het begin van de jaren negentig hadden we al succes met een aantal Apollo- en Mariëndaalprijzen ingericht naast de maandelijkse ‘Literatuur op zondag’ met auteurslezingen in het Diestse Begijnhof.

Omdat 2018 een speciaal jaar is voor de Oranjestad; een jaar vol evenementen rond Filips-Willem van Oranje-Nassau die 400 jaar geleden in de Sint Sulpitiuskerk werd begraven, werd er ook een poëziewedstrijd ingelast. Filips-Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje (de Zwijger) is in Nederland minder bekend, wellicht omdat hij - na zijn decennialange ballingschap in Spanje - bij zijn terugkomst in de Zuidelijke Nederlanden werd opgevangen.

De vergeten prins

‘Na de voorstelling van mijn boek Een Spiegelhistorie, een verhaal van Keizer Karel V tot Filips Willem van Oranje, hebben wij - samen met uitgeverij De Scriptomanen, de Openbare Bibliotheek Diest en de Stad Diest - deze internationale poëziewedstrijd uitgeschreven. Meer dan honderd deelnemers uit het middelbaar onderwijs en volwassenen uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden stuurden gedichten in over een bekende persoon uit de tijd van de Vergeten Prins’, zegt schrijster Ina Staberhg.

De jongeren schreven over Keizer Karel V, Philips II, Willem van Oranje, Albrecht en Isabella, Rubens en zoveel anderen uit de 15de en 16de eeuw, die van ver of dichtbij met Filips-Willem van Oranje verbonden waren. Zij werden goed getekend. Soms laten zij ons rillen, soms ontlokken zij een gevoel van medelijden of zien wij hen spiegelend in deze tijd terug. De volwassenen schrijven meestal over Filips- Willem, de  Vergeten Prins en zijn begraafplaats in Diest’, volgens juryvoorzitter Stabergh.

Het Koninklijk Atheneum ‘De Prins’ uit Diest - de pilootschool van het project rond het boek ‘Een Spiegelhistorie-van keizer Karel tot Filips Willem van Oranje’ – nam met een groot aantal leerlingen deel aan de wedstrijd. Daarvoor zijn Ina en Fred hen dankbaar en wensen ze de leerkrachten proficiat. 

Gedichten met sterretjes

  ‘Voor de jurering gingen Ina en Fred op een originele manier te werk. De gedichten werden - per categorie en onder schuilnaam - meermaals (minstens vier keer) gelezen en van sterretjes voorzien. De gedichten die wat originaliteit, thema, ritme en vlotheid boven de andere uitstaken en vier sterren kregen, werden door Patrick Bernauw - auteur, uitgever en docent - voorgelegd aan zijn cursisten ‘Literaire Creatie van de academie voor podiumkunsten’. Met die resultaten en bemerkingen werden de winnende gedichten aangeduid om dan na overleg te komen tot het resultaat.

 In de inkomhal van de Openbare Bibliotheek zal op donderdagavond ook een gedicht worden ingehuldigd dat permanent zal te lezen zijn. Het sluit aan bij de poëzieroute ‘Dichter bij Diest’. Het gedicht werd uit de vele inzendingen gekozen door Jos Uyttebroek, schepen van Cultuur en Toerisme en Guido Arnauts, hoofdbibliothecaris. Op deze manier zal Filips Willem blijvend onder ons zijn.

Ook wordt de educatieve app voorgesteld die gratis kan gedownload worden op www.spiegelhistorie.inter-actief.be

 

Gepost door Hageland Expres in Diest | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | |

Post een commentaar