31 januari 2018

Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde vierde 630-jarige bestaan

DIEST

De Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde van Diest vierde afgelopen weekend haar 630-jarige bestaan. Haar patroonheilige Sint-Sebastiaan werd tevens traditiegetrouw op zijn feestdag, 20 januari, geëerd tijdens de Algemene Vergadering en het “Proeves” op het stadhuis van Diest. Dit jaar werden de feesten weer gehouden op het stadhuis van Diest en in de Hallezaal, onder leiding van Hoofdman Jeffrey Sprockeels.

sint sebastiaansgilde, jeffrey sprockeels, gildebroers


Het Vrouwkesbal op het Stadhuis was de climax van de activiteiten van het voorbije jaar met een grote opkomst op de oefenschietingen evenals de Kinderoefenschieting, een geslaagd Kinderfeest en naast de Koningsschieting, Prins(es)jesschieting, ook de trofee Francis Van den Bogaert (Blazoenschieting).

Tijdens het feest werden vier gildebroeders gehuldigd met een halsketting als ereteken : “Zilveren Papegaai” was voor het 35-jarige lidmaatschap van Freddy Naten en Walter Schaaf. De “Gouden Papegaai” voor hun 50-jarige lidmaatschap ging naar Guy en Pierre Valvekens.  En Paul Spaas en Willy Tribout werden geëerd omdat ze reeds 60 jaar trouw lid waren van onze gilde

Een oud mannenclubje? Zeker niet, want er hebben zich nieuwe leden aangemeld: Doreen Juchtmans (foto), Karin Moons, Niels en Sam T’Joen. "Zij vinden het een voorrecht om deel  uit te maken van één van de oudste en meest eerbiedwaardige verenigingen van onze stad. Dergelijke loyauteit is uniek voor het verenigingsleven", zegt hoofdman Jeffrey Sprockeels.

Wat achtergrond geschiedenis.  

sint sebastiaansgilde,jeffrey sprockeels,gildebroersDe Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde, of de Gilde van den Grooten Handboog, bestaat sinds 1388. De gildebroeders of schutters werden door de stad erkend en ingezet voor ordehandhaving en bewakingstaken.

Vanaf het begin van de 19de eeuw was de Sint-Sebastiaansgilde een vereniging die zich toelegde op de ontspanning van haar leden mits de oude tradities en gebruiken grotendeels in ere te houden.
Vandaag dragen de leden en bestuur bij aan het behoud en de toekomst van de gildetraditie door de jaarlijkse feesten op het stadhuis, Koningsschieting en blazoenschieting en andere gilde evenementen. 

 

Gepost door Hageland Expres in Diest, Ontspanning | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | |

De commentaren zijn gesloten.