25 januari 2018

Kristien Nys wordt zesde stadsdichter van Diest

DIEST

kristien nys,stadsdichter,thomas goyvaertsOp gedichtendag werd Kristien Nys (37) door de stad Diest verkozen tot nieuwe stadsdichter. De volgende twee jaar mag Kristien spelen met woorden en met veel woordgrapjes de Diestenaar literair laten genieten. “Schrijven is voor mij als ademen”.


Op donderdag 25 januari 2018 - gedichtendag - werd Kristien Nys in de Openbare Bibliotheek voorgesteld als nieuwe stadsdichter van Diest. Zij volgt daarmee Thomas Goyvaerts op. Kristien is de zesde stadsdichter op rij. Tien personen dienden een volledig dossier in, waaruit een deskundige jury Kristien aanstelde voor een periode van twee jaar. Zij gaat het engagement aan om ieder jaar vier gedichten en/of verhalen te schrijven.

Bijna vanzelf

Kristien: “Ik durf mezelf geen échte dichter te noemen. Niet zoals Thomas of zijn voorgangers. Niet zo poëtisch. Maar ik speel graag met woorden. En schrijven is voor mij als ademen. Het gaat bijna vanzelf. Ik zal nu wel uit mijn pijp mogen komen, want nu ben ik het dus wel: een dichter. Het zal misschien wat anders zijn dan de vorigen, maar hopelijk vinden de Diestenaars het ook goed.”

Eigen blog

Kristien Nys is een geboren en getogen Diestenaar. Een achttal jaar geleden begon ze de blog Mademoiselle Fresita. Ze schreef toen over haar leven in Brussel waar ze destijds woonde met haar partner Johan. Inmiddels zijn ze met hun twee dochters Jackie en Lucille weer naar Diest verhuisd. Nijs werkt sinds 2006 voor het archief van het VTM-nieuws en daarnaast is ze ook actief als vrijwilliger bij enkele lokale verenigingen. 

Kristiens eerste stadsgedicht

 
Diest
 
Waar Demerminnen pintjes tappen
Waar je koffie versgebrand kan drinken
 
Waar Scabs hun lief konden bedriegen
Waar er nog in zwartwit wordt gesjot
Waar muziek klinkt uit een mosterdpot
 
Ook Cleynaerts is ooit hier begonnen
 
De koei, met of zonder kalf
Het glas halfvol
 
En dankzij speculazenkoeken
Ik loop tussen fonteinen en buiten de lijnen
En denk alleen “het is hier goed.”

foto Facebook

 

Gepost door Hageland Expres in Blog, Boeken, Diest | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | |

De commentaren zijn gesloten.