24 januari 2018

Interview met Stef Van Winckel, trainer van KFC Diest

DIEST

stef van winckel,kfc diest,warandeStef Van Winckel, uit het Leuvense, is momenteel  aan de slag als trainer van KFC Diest. Waarom koos hij voor de Warandejongens? Heeft hij  ooit gedacht dat het niet meer goed kwam? Heef hij bepaalde rituelen voor het begin van de wedstrijd ? En wie vindt hij de beste speler allertijden? 

Thomas, onze jongste journalist, ging de Diestse trainer opzoeken voor een exclusief interview.


Waarom koos je voor KFC Diest?

Van Winckel: “Als coach ben een beetje op zoek naar een club, de afstand speelt daarbij een rol. Ik woon in Leuven dus dat is ook al kortbij. Maar de grootste factor was toch wel dat Diest een echte traditieclub is, dat heeft mij toch wel over de streep getrokken. Een club die ik al kende sinds kleins af aan. Ik weet nog dat ik vroeger naar Diest ging kijken toen ze nog in eerste klasse speelde. Maar natuurlijk speelden het mooie stadion, de vele supporters ook een grote rol in mijn keuze”. 

“ DE GROOTSTE FACTOR WAS TOCH WEL DAT DIEST EEN TRADITIECLUB IS, DAT HEEFT MIJ TOCH WEL OVER DE STREEP GETROKKEN”

De laatste tijd gaat het altijd maar beter en beter met KFC Diest heb je daar een verklaring voor?

stef van winckel,kfc diest,warandeVan Winckel: “Ja, je weet dat voetbal onvoorspelbaar is, het is niet omdat we nu de laatste drie wedstijden gewonnen hebben dat we nu moeten denken dat we vertrokken zijn, voetbal blijft zeker in de reeks waar in we nu vertoeven. Daar zijn de ploegen zo aan elkaar gewaagd. We moeten zeker klaar zijn voor de strijd nog dit seizoen.

Waar hamer je op als trainer? Wat vindt je een belangrijk?

Van Winckel: “Goh, ja je moet om te beginnen al een ploeg vormen. Talent bepaalt op aanvallend vlak wel vaak de individuele klasse. Op verdedigend vlak is dat vooral discipline, maar daar is ook de  over-mijn-lijk mentaliteit belangrijk”.

Welke eigenschap heeft een goede voetballer volgens u?

Van Winckel: “Als ik er eentje moet uitkiezen, dan is dat in alle omstandigheden de wil om te winnen. Dat is de belangrijkste”.

Geldt dat ook voor een trainer?

Van Winckel: “Dat geldt zeker ook voor een trainer, de gedrevenheid zullen we zeggen. Dat is toch heel belangrijk, kwaliteit en talent spelen zeker een rol maar als je gedrevenheid mist, mag je nog zo goed zijn, dan ga je het nooit maken in het voetbal”. 

 

“IN ALLE OMSTANDIGHEDEN DE WIL OM TE WINNEN, DAT IS DE BELANGRIJKSTE EIGENSCHAP VOOR EEN GOEDE VOETBALLER”

 

Wanneer is je werk hier in Diest geslaagd?

Van Winckel: “We weten dat het nog altijd overleven is dit seizoen in Diest. Als we dat tot een goed einde kunnen brengen dan vind ik het project geslaagd”.

Hoe reageerde de spelersgroep in de mindere periode?

Van Winckel: “Het knaagde aan het vertrouwen, niet alleen bij de spelers maar bij elke mens die begaan is met de club. Ook bij de coach is dat zo, en uit dat dal moet je trachten terug uit te kruipen. Door nog harder te werken en er nog meer voor over te hebben. Door het negatieve om te buigen naar iets positief”.

Heb je je altijd aan dezelfde aanpak gehouden?

Van Winckel: Neen, je hebt een bepaalde soepelheid nodig.

stef van winckel,kfc diest,warandeWie is voor jou de beste speler aller tijden?

Van Winckel:” Dan moet ik naar mijn jonge jaren gaan en spijtig genoeg is hij al overleden, maar mijn grootste idool, als speler dan vooral, dat was Cruijf”.

Stel je mag voor één dag eender welke coach ter wereld zijn, wie kies je?

Van Winckel:” Moeilijke vraag, maar ik zou Simeone van Atletico Madrid kiezen. Zijn manier van coachen spreekt mij zeer hard aan. Je moet wel inside zijn om er alles van te weten, je ziet hem natuurlijk ook alleen maar op televisie en in de krant. Maar die passie, dat vuur dat die in zijn spelersgroep legt. Vaak zijn spelers die bij hem spelen niet de beste spelers maar ze hebben we die drive om te winnen. Het is echt die over-mijn-lijk mentaliteit bij Atletico”.

Heb je bepaalde rituelen voor een wedstijd?

Van Winckel:” (lacht), Ja absoluut. Als speler had ik dat en als coach ook, maar ook voor examens had ik dat”. Voor mij is dat een manier om mezelf in concentratie te brengen. Als speler was dat bepaalde kledij, als coach zijn dat dan dingen voor de wedstrijd, ik hecht bijvoorbeeld heel veel belang aan het hebben van respect naar je tegenstander toe. Voor de wedstrijd begroet ik hun coach en hun kapitein. Ik zou me niet goed voelen als ik dat ineens niet maar ga doen.

 

“WE WETEN DAT HET NOG ALTIJD OVERLEVEN IS DIT SEIZOEN IN DIEST. ALS WE DAT TOT EEN GOED EINDE KUNNEN BRENGEN VIND IK HET PROJECT GESLAAGD” 

 

Kun je dan echt niet beginnen aan de wedstijd als dat niet gebeurt is?

Van Winckel:” Ik voel me beter als ik dat gedaan heb. Het mag natuurlijk niet te extreem worden.

Je speelde vroeger op verschillende posities, van centrale verdediger tot diepe spits. Maar welke positie heeft je voorkeur?

Van Winckel:” Je moet zien wat je eigen kwaliteiten zijn, de positie waar ik het liefste speelde is waar ik mijn eigen troeven het beste kon uitspelen. Ik had een goed loopvermogen, dus ik speelde toch wel graag op wat ze nu noemen, ‘den acht’. Ik was een goede verbindingsman, ik kon mij zowel offensief al defensief uitleven. Ik speelde ook graag op grote velden, ik had ruimte nodig.

Liever speler of toch liever trainer?

Van Winckel:” Dan kies ik toch speler, als speler zit je meer in een groep. Als trainer sta je er een beetje buiten, dat doe ik bewust want ik moet ten slotte keuzes maken”.

 

“OOK LUC NILIS IS ZO IEMAND, DE TRAPTECHNIEK DIE HIJ NU NOG HEEFT, DAAR VIELEN NIET ALLEEN IK MAAR AL MIJN SPELERS VANACHTEROVER"

 

U was assistent onder Franky Van Der Elst bij STVV, hoe iemand is Franky Van Der Elst?

Van Winckel:” Het is zeer aangename man, het was toen in zeer moeilijke omstandigheden. Franky was zacht als trainer, maar waar ik enorm veel appreciatie voor had is dat hij zeer goed een wedstrijd kon lezen en inschatten. Vaak zei hij vanuit de tribune wat er ging gebeuren, en heel vaak gebeurde dat dan ook. Franky is een heel goede trainer, hij zou zeker passen bij een ploeg die laat ons zeggen die niet tegen de degradatie moet strijden”.

Hebt u nog contact met hem?

Van Winckel:” Ja, regelmatig nog, het is een heel vriendelijke man. Ondanks dat hij de gouden schoen gewonnen heeft, zoveel caps behaald heeft, blijft hij een mens zoals u en ik”. Ook Luc Nilis is zo iemand, met hem heb ik gewerkt in Hasselt. De traptechniek die hij nu nog heeft, daar viel niet alleen ik maar al mijn spelers van achterover”.

 

Na de winterstop behaalde KFC Diest een één op zes. Het speelde met 1-1 gelijk tegen Diegem, en er werd met 3-5 in eigen huis verloren van Houtvenne. Diest staat wel nog steeds knap twaalfde in de stand en het telt nog altijd acht punten meer als Sterrebeek, de laatste in de stand.

 

Sportieve groet van Thomas.

Reacties mag je sturen naar thomas.hensportredactie@gmail.com 

Gepost door Hageland Expres in Diest, Sport, Thomas bij... | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | |

De commentaren zijn gesloten.