07 januari 2018

Facebookgroep roept op: "Voer de betonstop in Diest vervroegd uit"

DIEST

Met de oprichting van een facebookgroep wil men de Diestenaar sensibiliseren om de betonstop vervroegd door te voeren. Het idee ontstond na de zoveelste bomenkap in Diest. Meer natuur, minder beton!

stopbetonstop.jpg


Vlaanderen is de meest versnipperde en verkavelde regio in Europa. In Diest is het niet veel beter en de stad heeft een kwalijke reputatie als het op verkavelen aankomt.

"Vanaf 2040 zou er een absolute stop komen op het aansnijden van open ruimte, beter gekend als de ‘betonstop’. Een goede zaak, maar 2040 komt veel te laat. Met een pamflet willen wij daarom een pleitbezorger zijn voor een vervroegde 'betonstop' voor Diest", klinkt het bij de organisatoren. "Op die manier kan je de nog resterende open ruimte behouden en tegelijk het kerngebied in de stad verdichten. Meer natuur, minder beton".

 

Zoveelste bomenkap

betonstop, bomenkap, verkavelingDe Facebook pagina "Voer de Betonstop in Diest vervroegd uit", ontstond na de zoveelste bomenkap deze week in de Diestersestraat. "Als er al een "Betonstop" was geweest, had de eigenaar kunnen gecompenseerd worden en kon het bos blijven bestaan."

Vroeger kon je in Diest en deelgemeenten volop picknicken in de vele bos- en heidegebieden, maar daar schiet niet veel meer van over, luidt het. "Onze deelgemeenten zijn omgetoverd naar een lappendeken van her en der verspreide wijken". 
Via facebook doen de initiatiefnemers een oproep om in Diest de betonstop vervroegd in praktijk te brengen. "Maak een plan waar er nog mag worden gebouwd en waar niet. Bijvoorbeeld in de vorm van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) om bestaande open ruimtes te vrijwaren en nieuwe natuur een plaats te geven."

Alle info via deze link of via betonstopvoordiest@gmail.com

 

Gepost door Hageland Expres in Diest, Natuur | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | |

De commentaren zijn gesloten.