20 december 2017

Spikdoornkapel en omgeving vernieuwd

TIELT-WINGE

De provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Tielt-Winge en het Regionaal Landschap Noord-Hageland hebben de Spikdoornkapel in Meensel-Kiezegem gerenoveerd en het omringende landschap vergroend met de snoei van de omringende bomen en de aanplant van een inheemse haag.

tielt_spikdoorn.jpg


De kapel verkeerde al enige tijd in slechte staat. De grootste pijnpunten waren het dak, de buitenmuren, de deur en het interieur. Door de overdracht van particulier bezit naar de gemeente was een eerste stap naar restauratie gezet en kwam deze in aanmerking voor het ‘360°-erfgoedproject.
"Met dit project willen we de herwaardering van niet-beschermd klein historisch erfgoed en de omgeving stimuleren", zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor erfgoed. "De eigenaar ontvangt hiervoor een financiële ondersteuning van 70% van de provincie. Elk regionaal landschap coördineert een dergelijk project op haar grondgebied. Voor deze kapel nam het Regionaal Landschap Noord-Hageland vzw de opvolging op zich".

Tijdens de werken ontdekte de aannemer een nis waar vermoedelijk een datumsteen gezeten heeft. Hierin plaatste hij een nieuwe steen met de inscriptie ‘1655’, die eerder op de gevel geschilderd stond.

spikdoornkapel,meensel-kiezegem

‘De kapel staat bovendien in een mooi stukje landschap tussen de fruitbomen. Om dit terug mooi in de verf te zetten, kregen de vier grote linden en eik een professionele snoeibeurt. De boomverzorgers kapten enkele risicovolle bomen en freesden de stronken weg. De oude afsluiting werd vervangen door een inheemse haag. We hebben de laatste plantjes in de grond gestoken en plaatsen zo de gerenoveerde Spikdoornkapel volledig in het groen’, besluit Stefan Smets van het Regionaal Landschap Noord-Hageland.

Gepost door Hageland Expres in Natuur, Tielt-Winge | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | |

De commentaren zijn gesloten.