14 december 2017

BUDGET en MEERJARENPLAN 2018 op de gemeenteraad

SCHERPENHEUVEL

budget.pngDonderdavond  14 december werd het budget 2018 en het meerjarenplan besproken op de maandelijkse gemeenteraad. "Het mag dan het laatste budget van deze legislatuur zijn, we zijn als meerderheid niet van plan om uit te bollen", zei burgemeester Manu Claes (CD&V). "Wij blijven investeren". Volgend jaar zelfs 4 miljoen euro.


In de begroting van 2018 lezen we dat de stad Scherpenheuvel-Zichem het volgende jaar 30.8 miljoen ontvangsten raamt binnen te halen. Dat bedrag komt tot stand door aanvullende personenbelasting van 8 miljoen euro (APB, + 1.5 %), Onroerende voorheffing (6 miljoen) en een aanvullende belasting op motorvoertuigen (0.4 miljoen).  De gemeentelijke belastingen zijn goed voor 2 miljoen euro.  
 
Langs de kant van de uitgaven zien we een bedrag van 25.3 miljoen euro . Vooral de kosten van het gemeentepersoneel nemen een grote hap uit het budget (12.1 miljoen euro dat is bijna de helft).
 
Dan maakt de stad 30.8-25.3 = 5.5 miljoen euro winst, hoor ik u denken. Toch niet, want er wordt  geïnvesteerd en koken kost geld. Het gemeentebestuur gaat 4 miljoen euro besteden aan een aantal belangrijke projecten die hieronder staan opgesomd. Daarnaast zijn er nog financiële schulden, die wel afgebouwd worden. Terwijl de schulden van de gemeente in 2014 nog 58 miljoen euro bedroegen, zullen die volgend jaar zakken tot 40 miljoen. Die dalende trend is al een tijdje aan de gang, maar de jaarlijkse rentelast van 5.6 miljoen blijft een zware dobber. De schuld per inwoner zal in 2018 1.800 euro bedragen.

Aan het eind van 2018 hoopt de gemeentekas op een positief saldo van 122.000 euro. Dat is een raming, volgend jaar rond deze tijd weten we of de oefening correct gebeurde. File: meerjarenplan.

Overzicht van de belangrijkste investeringen 2018

Toerisme

Een nieuw dossier is het project ‘Poort Scherpenheuvel’. Er is de aanleg van de landschapsparking achter de basiliek, de erfgoedwandeling in Zichem, omgevingswerken aan de Maagdentoren en  de realisatie van de zeven bedevaartroutes naar Scherpenheuvel via een trage wegen project. Het Ernest Claesmuseum wordt opgewaardeerd met de vernieuwing van de onthaalzone en de aanleg van een ecologische tuin. Ook het dak zal hersteld worden.

Verkeersveiligheid

Volgend jaar wordt gestart met de werken voor nieuwe fietspaden op de N165 vanaf het kruispunt ‘Den Eik’ in Averbode, langs de abdij, tot Veerle Heide. Ook de aanleg van de fietssnelweg langs de spoorweg tussen het station van Testelt en Aarschot staat op het programma.

 Ontmoetingsinfrastructuur

Volgend jaar staat de bouw van het nieuw multifunctioneel scoutsheem in Averbode gepland. Het Familieheem in Schoonderbuken, dat tot dan door de parochie werd uitgebaat, komt vanaf 2018 onder het beheer van de stad, die zal instaan voor verhuring van de zaal.   

Aantrekkelijk voor jonge gezinnen.

De renovatie van  de kleuterschool in Keiberg is volop bezig. Het vernieuwde gebouw wordt bij het begin van volgend schooljaar ( september 2018)  in gebruik genomen. Voor beide scholen wordt de aankoop voorzien van nieuw meubilair.

 

Gepost door Hageland Expres in Politiek, Scherpenheuvel | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | |

De commentaren zijn gesloten.