19 november 2017

Opvangcentrum Peeterskasteel blijft nog even open

SCHERPENHEUVEL

Het opvangcentrum voor vluchtelingen in het Peeterskasteel in Scherpenheuvel bestaat twee jaar. Er is nog geen duidelijkheid over de toekomst van het centrum, maar Caritas International samen met vrijwilligers werkt verder om de bewoners goed op te vangen.

peeterskasteel, asielcentrum


Twee jaar geleden opende opvangcentrum Peeterskasteel zijn deuren. Al die tijd werden bijna 500 mensen opgevangen en begeleid naar hun toekomst.  Tegen de komst van de asielzoekers was in het begin veel protest oa. van Vlaams Belang en enkele buurtbewoners. Oorspronkelijk werd uitgegaan van een periode van een jaar, maar op dit moment is er nog geen zicht op een eventuele sluiting. Het centrum blijft minstens nog een half jaar op volle toeren draaien.

Er zijn momenteel 144 bewoners: 83 volwassenen en 61 kinderen, waarvan 18 tussen 0 en 2,5 jaar. Het gaat overwegend om gezinnen. In de bewonersgroep zien we 17 nationaliteiten, waarbij op dit moment de grootste groepen uit Afghanistan, Syrië, Irak, Albanië en Rusland komen.   

Vrijwilligers 

Verschillende verenigingen en organisaties engageerden zich om de bewoners van het Peeterskasteel te verwelkomen. Verschillende kinderen gaan naar Chiro of KSA Scherpenheuvel, enkele jongens en volwassenen trainen bij voetbal Zichem. Enkele creatievelingen hebben zich aangemeld bij de Hagelandse Academie voor Beeldende Kunst en ga zo maar verder.

Een vaste kern van een 30-tal actieve vrijwilligers biedt ondersteuning bij maaltijdbedeling, (kinder)activiteiten, huiswerk of transport. Deze vrijwilligers zijn onmisbaar voor het centrum.

Ons archief:

http://hagelandexpres.skynetblogs.be/archive/2015/11/10/d...

http://hagelandexpres.skynetblogs.be/archive/2015/10/16/p...

http://hagelandexpres.skynetblogs.be/archive/2015/12/22/s...

Gepost door Hageland Expres in Politiek, Scherpenheuvel | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | |

De commentaren zijn gesloten.