01 oktober 2017

Roman over oorlogsdrama Meensel-Kiezegem

TIELT-WINGE

Karolien Joossens (39) uit Sint-Joris Winge was zo gegrepen van het oorlogsdrama van Meensel-Kiezegem dat ze er een boek over schreef. Met haar debuut 'De Tragedie van Swerthout-Wittebeek' hoopt ze mee de herinnering aan dit historisch drama levend te houden.

razzia,meensel-kiezegem,karolien joossens,swerthout-wittebeek

 

Toen Karolien Joossens (foto rechts) voor het eerst over het oorlogsdrama van Meensel-Kiezegem hoorde, liet het verhaal haar niet meer los. Ze sprak met getuigen en nabestaanden, verzamelde informatie, en schreef een roman gebaseerd op waargebeurde feiten. De Tragedie van Swerthout-Wittebeek speelt zich af in de zomer van 1944. Adolf, zoon van de welvarende en collaborerende familie Creemers uit Swerthout, wordt neergeschoten door het verzet. Uit wraak weet de familie Creemers twee razzia’s te organiseren, waarbij nagenoeg de hele mannelijke bevolking van Swerthout-Wittebeek opgepakt wordt.

Een antwoord construeren

razzia,meensel-kiezegem,karolien joossens,swerthout-wittebeek"Slechts acht gevangenen zullen na de oorlog levend weerkeren uit de concentratiekampen", zegt de schrijfster. En ze stelt zich de volgende vragen: hoe heeft dit drama kunnen plaatsvinden? Welke oorzaken hebben tot deze afschuwelijke samenloop van omstandigheden geleid? Hoe ging het dorp om met de verschrikkelijke gebeurtenissen?
Aan de hand van verschillende perspectieven (o.a. dorpelingen, verzetslieden, collaborateurs, Duitsers, …) kan de lezer een antwoord construeren op deze vragen.
 

"Gijle zijt ni van de Gestapo,” herhaalde de kwaaie nogmaals nadrukkelijk, en hij griste zijn paspoort terug. Toen zei hij tot zijn twee kompanen: “Komt voort. Houd u ni bezig mee zulke mannen,” en hij sprak dat laatste woord met verachtende nadruk uit, alsof hij het eigenlijk over vodden had.

Crowdfunding

De Tragedie van Swerthout-Wittebeek wordt uitgegeven bij Beefcake Publishing (www.beefcakepublishing.be) via crowdfunding. "Hoe meer mensen op voorhand intekenen of een bijdrage sponsoren, hoe meer budget de uitgeverij kan besteden aan o.a. distributie, promotie en een hogere oplage", zegt Karolien. Wie op voorhand een boek koopt, is zeker van zijn/haar exemplaar.

Op 13 november om 20 uur geeft de auteur een voorleesmoment over haar boek in de kerk te Meensel-Kiezegem. Het boek bestellen kan via deze link

Meer info over het historische drama vind je op de website van VZW NCPGR Meensel-Kiezegem '44: http://www.meensel-kiezegem44.be/http://www.meensel-kiezegem44.be/ 

 

Gepost door Hageland Expres in Boeken, Tielt-Winge | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | |

De commentaren zijn gesloten.