24 september 2017

GO! atheneum Prins van Oranje stapt in uniek vakoverschrijdend project.

DIESTina stabergh, Go! atheneum, Prins Filips-Willem

Als Oranjestad heeft Diest heel wat troeven in handen om de herdenking van de 400ste verjaardag van de dood van Filips-Willem van Oranje een onvergetelijke gebeurtenis te maken. Het atheneum Prins van Oranje draagt haar steentje bij in de lessen geschiedenis en Nederlands.


Vierhonderd jaar geleden stierf Filips-Willem van Oranje in Brussel; hij werd later in het hoogkoor van de Diestse Sint-Sulpitiuskerk begraven. Om deze gebeurtenis te herdenken, schreef Ina Stabergh uit Bekkevoort de historische roman 'Een Spiegelhistorie - van Keizer Karel V tot Filips-Willem van Oranje'. Het boek en de randactiviteiten lenen zich uitstekend als educatief project voor de scholen.

Uniek leerprogramma

Directie en leerkrachten van GO! atheneum Prins van Oranje stappen als eerste school in een uniek en leerrijk project. Men wil Ina's boek integreren in het lessenpakket van het 4de middelbaar, vooral omdat de geschiedenis van de 16de en 17de eeuw in hun leerprogramma zit. Vertrekkend vanuit de lessen Geschiedenis en Nederlands wil de school er een vakoverschrijdend project van maken en er nog andere vakken bij betrekken.

"De historische stad Diest is voor onze leerlingen altijd al een uitermate boeiend gegeven geweest. Een Spiegelhistorie van Stabergh biedt hen de kans om niet alleen te focussen op datgene wat zich in die periode in onze nabije omgeving afspeelt maar het boek geeft hen tegelijk een ruim zicht op de wereld", zegt directeur Françoise Vanhelmont.

Hageland komt aan bod

Het boek start in 1500 wanneer Keizer Karel V in Gent wordt geboren om uiteindelijk de cirkel rond te maken met Filips-Willem van Oranje-Nassau. Ook historische figuren zoals Nicolaes Cleynaerts, Jan Berchmans, de aartshertogen Albrecht en Isabella, Willem van Oranje, de hertog van Alva en vele anderen, herinneren ons aan een periode die diepe sporen heeft nagelaten. Plaatsen zoals Scherpenheuvel-Zichem, Bekkevoort, Aarschot, kortom zowat het hele Hageland komt aan bod.

De voorstellingen van het boek, in de Openbare Bibliotheek te Diest op vrijdag 20 oktober om 20 uur en in de Openbare Bibliotheek te Bekkevoort op donderdag 26 oktober om 20.15 uur zijn de première van ‘PRINS FILIPS WILLEM al 400 jaar te gast in Diest’

Meer info:  www.spiegelhistorie.inter-actief.be en www.kadiest.be

foto: https://nl.wikipedia.org/wiki/Filips_Willem_van_Oranje

 

Gepost door Hageland Expres in Bekkevoort, Boeken, Diest, kunst | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | |

De commentaren zijn gesloten.