20 augustus 2017

In plaats van één, aanvraag voor twee zendmasten voor GSM

SCHERPENHEUVEL

GSM operatoren Base (Telenet) en Orange (ex-Mobistar) zijn van plan 2 zendmasten te plaatsen op de parking aan de voorkant van GC Den Egger. Er loopt een aanvraag tot omgevingsvergunning. Nog tot 26 augustus kan je opmerkingen en bezwaren indienen.

gsm mast,pyloon,base,proximus


Op vraag van de Vlaamse Overheid voert de gemeente Scherpenheuvel-Zichem een openbaar onderzoek. Dat is nodig omdat twee GSM operatoren een aanvraag tot omgevingsvergunning deden. Telenet en Orange willen elk één mast plaatsen met drie zendantennes aan de voorkant van het gemeenschapscentrum Den Egger. Tijdens het openbaar onderzoek kunnen buurtbewoners standpunten of bezwaren over de aanvraag indienen.

Twee jaar geleden deden de operatoren een gezamenlijke aanvraag om een mastodont van 36 meter hoog neer te poten. Die aanvraag werd afgekeurd door Stedebouw omdat door de komst van de hoge pyloon het open zicht op de historische kern van Scherpenheuvel zou belemmerd worden.

Verlichtingspyloon?

Om een nieuwe afwijzing te vermijden, hebben de operatoren het deze keer slimmer aangepakt. Ze plannen de bouw van twee minder hoge zendmasten van 25 meter iets verder naar achter op de tweede parking van Den Egger. En omdat een GSM zendantenne een negatieve bijklank heeft, maakt het inplantingsplan - dat iedereen op het stadhuis kan inkijken - enkel melding dat het om verlichtingspylonen gaat. Hopen Base en Orange zo de vergunning deze keer wel binnen te halen?  De beide masten komen op een paar tientallen meters van de speelplaats van kinderopvang Baloe.

Dat een omgeving-ontsierende mast niet absoluut nodig is voor een perfecte dekking, bewijst operator Proximus. Ze hebben al jaren een kleine antenne die het landschap niet verstoort, op een appartementsgebouw in het centrum van Scherpenheuvel. Gemeentebesturen in ons land dwingen de operatoren nog te weinig om GSM antennes te plaatsen op bestaande hoge gebouwen of kerken.

Wie bewaar of opmerkingen wil indienen tegen de komst van de twee antennemasten, moet dat doen voor 27 augustus met een brief aan het college van burgemeester en Schepenen, August Nihoulstraat 13 te 3270 Scherpenheuvel.  Tegen de komst van de vorige mast in 2015, hadden 90 buurtbewoners een petitie ingediend.  

 

Gepost door Hageland Expres in Scherpenheuvel | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | |

De commentaren zijn gesloten.