28 juli 2017

Oud-burgemeester Jean Van De Kerckhof (84) overleden

DIEST

Morgen zaterdag 29 juli om 11 uur, vindt in de Sint-Sulpitiuskerk van Diest, de plechtige uitvaartdienst plaats van oud-burgemeester Jean Van de Kerckhof.  Van De Kerkchof, dokter in de geneeskunde en officier in de Orde van Oranje-Nassau - overleed deze week op 84-jarige leeftijd.  Samenkomst en gelegenheid tot groeten in het stadsmuseum De Hofstadt op de Grote Markt 1 vanaf 9 uur. 

Diest_JeanVandeKerckhof.jpg


Jean Van De Kerckhof werd in 1977 gemeenteraadslid voor de toenmalige PVV totdat hij in 1979 de burgemeesterssjerp overnam van Omer Vanaudenhove. Hij bleef burgemeester tot 1988. Nadien zetelde hij nog als gemeenteraadslid tot 1995.

Onder zijn burgemeesterschap vierde de stad Diest in 1980 “750 jaar vrijheidscharter”. Tijdens dat feestjaar waren er enkele opmerkelijke festiviteiten zoals de historische tentoonstelling “Diest en het huis van Oranje-Nassau” in het stedelijk museum, de ontvangst van de Nederlandse koningin Juliana en onze koningin Fabiola (foto boven) en het internationale ‘Spel zonder Grenzen’.

Aanzet tot stadsvernieuwing

jean van de KerckhofVan De Kerckhof gaf de aanzet tot een eerste stadsvernieuwing, met de inhuldiging van het gerenoveerde cultureel centrum Begijnhof tijdens de Open Monumentendag in 1987, het rusthuis Sint-Augustinus en de tweede fase van de bouw van sociale woningen. Hij werd herverkozen in 1982, na de gemeenteraadsverkiezingen van 1988 kwam zijn partij in de oppositie terecht. In 1994 kwam hij terug met de liberale scheurlijst Trouw en werd als enige verkozen. Dit mandaat stond hij af aan Bill Reynders. Sedertdien verdween hij uit de politiek.

Maar de meeste Diestenaren zullen hem zeker ook herinneren als de chirurg Van De Kerckhof die gestudeerd had in de VS. Iedereen keek op naar de dokter die burgemeester werd.

Bekijk hier de rouwbrief. Je kan hier condolderen via de website van huisjannes.

 

Gepost door Hageland Expres in Diest, Politiek | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | |

De commentaren zijn gesloten.