29 juni 2017

Islamitische begraafplaats op kerkhof in Schoonderbuken

SCHERPENHEUVEL

islam_begraafplaatsen.jpgVanavond  29 juni wordt op de maandelijkse gemeenteraad van Scherpenheuvel-Zichem voorgesteld om op de begraafplaats van Schoonderbuken een tiental graven te voorzien voor Islamieten. Het perceel valt, net als alle andere graven, onder het stedelijk reglement op de begraafplaatsen. Op Facebook zorgt dit voorstel voor de nodige commotie.


Aanleiding is het verzoek van een moslim uit Scherpenheuvel-Zichem om begraven te worden met het hoofd naar Mekka.  

Graven niet in de juiste richting

"De gemeentelijke diensten hebben de vraag onderzocht", zegt burgemeester Manu Claes (CD&V), "en uit hun bevindingen blijkt dat op geen enkele van de acht begraafplaatsen van de stad de rijen van de graven in de juiste richting georiënteerd zijn". Daarom werd besloten om op één begraafplaats een nieuw perceel voor Islamitische begravingen aan te snijden. "Rekening houdend met de bestaande toestand en de inrichtingsplannen van de begraafplaatsen, werd gekozen voor de begraafplaats van Schoonderbuken", zegt Claes.

Het perceel in Schoonderbuken dat wordt aangesneden biedt plaats voor een tiental graven.

Tegenkanting

Rond dit dossier is enige commotie ontstaan op oa. de Facebookpagina van Scherpenheuvel. Joris De Vriendt, gemeenteraadslid van het Vlaams Belang, kant zich fel tegen dit voorstel: "De graven van onze doden worden verwijderd om plaats te maken voor Moslims? Ik vind dat geen goed idee.... U ook niet? Laat dat dan maar weten aan de gemeenteraadsleden van CD&V en VLD, zullen ze tegen durven stemmen?"

Ook oppositiepartij NV-A roert zich in het debat: "Op basis van één specifieke vraag van één individu beslist het bestuur om een apart islamitische perceel in te richten. De N-VA is tegen deze plannen. We betreuren dat de motivatie van het bestuur zich beperkt tot de intellectueel niet erg inspannende vermelding dat sommige andere gemeenten ook zo’n perceel hebben."

Manu Claes antwoordde hierop: "Het stedelijk reglement op de begraafplaatsen is op dit Islamitisch graf van toepassing zoals dat ook geldt voor alle andere graven. Het gaat hier om een gewoon graf (geen concessie) d.w.z. er is een grafrust van tien jaar, periode waarna de stad het graf kan verwijderen. Er is ook geen retributie of belasting verschuldigd want het decreet zegt dat iedere inwoner kosteloos moet begraven kunnen worden in de eigen gemeente".

 

Gepost door Hageland Expres in Politiek, Scherpenheuvel | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | |

De commentaren zijn gesloten.