23 januari 2016

Echtpaar schrijft nieuw boek over Lourdesgrotten

lourdes,lourdesgrotten,hilda poleunus,urselinnen,kosterHilda Poleunus en haar man Eric Mathues zijn al jaren gepassioneerd door Lourdes grotten. Samen bezoeken ze in hun vrije tijd er zoveel mogelijk. Het tweede deel van het boek 'Lourdes in België' is nu uit en bevat verhalen rond meer dan 60 van de mooiste Lourdesgrotten. 

"Overal in België bouwen mensen Lourdesgrotten. Sommige zijn prachtconstructies en sterk gelijkend op het origineel. Aan elk van deze pareltjes is meestal een persoonlijke geschiedenis verbonden"


In haar jeugd ging Hilde Poleunus (55, foto rechts) uit Landen met haar ouders verschillende keren naar Lourdes en werd zo gefascineerd door de grot.  Sinds 2008 houdt ze een blog bij waarop ze Lourdesgrotten die ze tijdens uitstappen tegenkomt, inventariseert.  “Ik heb er in totaal al 2000 bezocht, een vijfhondertal staan uitgebreid beschreven op mijn blog. Soms bellen mensen mij om naar hun grot die in de tuin aangelegd is, te komen kijken. De meeste eigenaars zij er heel fier op.”

Troost

Vaak worden Lourdesgrotten mooi onderhouden en versierd met verse bloemen door de eigenaars die er  troost en genegenheid uit putten.  “Of bidden voor genezing van een zieke.  De geneeskunde kan veel maar een mens is meer dan een lichaam, hij heeft ook een geest. Door sterk in iets te geloven, kan alles waarheid worden”, zegt Hilda. Het zijn niet enkel ouderen die interesse hebben voor Lourdesgrotten. “Studenten van het Rits zijn momenteel bezig met een film over Lourdesgrotten in Vlaanderen in het kader van hun eindwerk.”

Boek 'Lourdes in  België deel2'

lourdes,lourdesgrotten,hilda poleunus,urselinnen,kosterHilde schreef met haar man een 128 bladzijden tellend boekje – het tweede intussen – met verhalen rond meer dan 60 mooie Lourdesgrotten. Aan elk verhaal is een foto in sepia en een weekkalender toegevoegd. Het boek kost 16 euro (incl. verzendingskosten) en kan besteld worden door dit bedrag te storten op rekening BE75 7450 7205 9551 – Bic KREDBEBB van Hilda en Eric Mathues-Poleunus, Allendelaan 14 te 3400 Landen. Je kan haar ook rechtstreeks contacteren via 0477/28 91 55.

Voor onze lezers uit de regio Hageland

Hilda bezocht ook Lourdesgrotten in het Hageland: Tienen, Bunsbeek, Molenbeek-Wersbeek, Testelt en natuurlijk ook Scherpenheuvel. "Want  Lourdes is veelvuldig aanwezig te Scherpenheuvel: in de kraampjes, de beeldenwinkels,  bij de koster die een mooi grotje in zijn tuin heeft gebouwd en bij de zusters Urselinen die over een Lourdesgrot op ware grootte beschikken. In de deelgemeente Averbode is een schitterend Mariapark te vinden met een Lourdesgrot uit 1935 (zie foto boven)", besluit Hilda.

Meer info over het boek 'Lourdes in België' : zie deze link

Gepost door Hageland Expres in Reizen, Religie, Scherpenheuvel | Permalink | Commentaren (0) | |  Facebook | | |

De commentaren zijn gesloten.